9. A HÁZASSÁGKÖTÉS EGY ÚT KEZDETE – MARTON ZSOLT CSALÁDREFERENS PÜSPÖK VIDEÓÜZENETE

2023. május 31.

Igyekezzünk tudatosítani az ifjú házasokban, hogy a házasságkötés egy út kezdete. Ezért jó, ha segítséget kapnak ebben a legelső fázisban, melyben elkezdik megvalósítani a házasságba beírt, de még nem teljesen megvalósított „élettervet”. A szentségben foglalt kegyelem ugyanis nem automatikusan hat, hanem megköveteli, hogy a házastársak együttműködjenek vele, felelősségteljesen vállalva a házasélettel járó feladatokat és kihívásokat.

Sok új dolgot kell megtanulnia a házaspárnak: a másik azonnal megnyilvánuló másságának az elfogadása, hogy ne legyenek irreális elvárásaik az együttéléssel szemben, azt a növekedés útjának tekintsék, az elkerülhetetlenül felmerülő konfliktusok kezelése, a különböző szakaszok megismerése, amelyeken minden szeretetkapcsolat átmegy.

A nehéz idők leküzdésének megtanulásával érettebbé válnak a szeretetben, és kapcsolatuk megerősödik: minden válság alkalom a növekedésre, lehetőség arra, hogy „minőségi ugrást” tegyenek kapcsolatukban, melynek új mélységet és hitelességet kell elérnie.