Családegyház » Aktuális »

AZ IMA AZ ISTENHEZ TARTOZÁS ÜNNEPE – CSALÁDPASZTORÁCIÓS PAPI TALÁLKOZÓT TARTOTTAK BUDAPESTEN

2024. szeptember 18.

A családok imaéletével foglalkoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága által szervezett őszi hagyományos családpasztorációs papi találkozó résztvevői. Szeptember 17-én Budapesten, az MKPK irodaházában két nagycsaládos szülő – egy édesanya és egy görögkatolikus pap – családi és szakmai tapasztalataiból merítve beszélt az imaéletről.

Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK Családügyi Bizottsága elnöke bevezetőjében egy élményét elevenítette fel, mikor egy nehéz helyzetben Istent dicsőítő imára gyűltek össze. Összefogással megtalálták a módját, hogyan tudják megoldani azt a helyzetet, melyből a nehézség származott. Ezzel a történettel mutatott rá, előfordul, hogy Isten „nem akadályoz meg” nehézségeket, ám ennek rendszerint van lelki gyümölcse. Marton Zsolt szerint ha érzelmi állapottól függetlenül kitartunk az imában, őszintén feltárjuk, ami bennünk van, az visszahat ránk, formál minket. A hálaadás lelkületét erősíti bennünk, kérő imánk minket magunkat is készségessé tesz a másik ember kéréseire.

Dyekiss Virágnak és férjének sikerült a családban a gyerekek életkorának megfelelő, az Egyház liturgikus gazdagságából és a néphagyomány rítusaiból merítő imaéletet kialakítani. Ez keretet ad a napnak, megvannak benne a „határhelyzetek” – a népi életben ez volt a harangszó – amikor az ember befele és felfele kész figyelni. Az édesanya kihasználja a lehetőségeket, beveti kreativitását, hogy játékot vigyen bele az imagyakorlatokba. Vallja, meg kell találni azt a formát, amin keresztül az adott gyerek kapcsolódni tud Isten világához.

Szabó Tamás szerint férfiatlanná a kényelem és a gazdagság teszi az embert, probléma, amikor életükben külsőségek túlzott hangsúlyt kapnak. Bemutatta egyházmegyéjük egy jó gyakorlatát, a Szent András-férfikört. Programjuk és működésük sokat merít az Exodus 90 lelkigyakorlatból. Olyan férfiakat is be tudtak vonzani, akik nem „elit” templomba járók. A fizikai, lelki és szellemi kihívásokat tartalmazó gyakorlatok, közösségteremtő rítusok képesek voltak megerősíteni a férfiidentitást. A továbblépést a tanítvánnyá válás jelenti, itt az imaélet már meghatározó elem, nevel és formál, ahogy a rítus is.

A teljes híradás elérhető ITT.

Forrás: Magyar Kurír

Kép: Magyar Kurír/Lambert Attila