Családegyház » Aktuális »

A názáreti Máriától megtanulhatjuk a titokra való felkészülést, tiszta szeretetben

2022. július 12.

A Katolikus Egyház Katekizmusa csodaszépen mondja: „…a tisztaság… a személy önátadásnak iskolája. A tisztaság azt, aki gyakorolja, a felebarát előtt Isten hűségének és gyöngédségének tanújává teszi… A tisztaság a halhatatlanság ígérete.” (KEK 2346. 2347.)

Napjainkban sokan nem merik vállalni a házasságot, és e mögött nem egyszer a szülők túlvédő magatartása is meghúzódik. Ferenc pápa ezt mondta a Családok X. Világtalálkozóján, Rómában:

Nagyon sok fiatalt látunk, akiknek nincs bátorságuk megházasodni, és sokszor előfordul, hogy egy édesanya azt mondja nekem: ’Kérem, csináljon valamit, beszéljem a fiammal, nem házasodik meg, és már harminchét éves!’ – ’Asszonyom, hát ne vasalja ki az ingjeit, ön kezdje el egy kicsit elküldeni, hogy kirepüljön a fészekből!’ Mert a családi szeretet szárnyalásra készteti a gyerekeket, repülni tanítja, szárnyalásra készteti őket. Nem birtokló szeretet: szabadságot adó szeretet, mindig!” (Homília, 2022. 06. 25.)

Kedves Jegyesek és Együtt Járók!

Olyan jó, hogy ti meritek vállalni ezt a szent kalandot! Kedves szülők! Szeretettel, tolakodás nélkül, de támogassátok gyermekeiteket a házasság vállalásában. Adjatok nekik szárnyakat!

Kép: Magyar Kurír/Lambert Attila

Marton Zsolt püspök atya Sarlós Boldogasszony ünnepén, az együtt járók, jegyesek, fiatal házasok, gyermeket várók zarándoklatán elhangzott homíliája az alábbi PDF dokumentumban érhető el:

Családegyház