Ferenc pápa katekézise: Mindenkinek meg kell adni a kenyérkeresés lehetőségét!

2022. január 14.

A Szentatya január 12-én, szerdán folytatta a Szent József alakjának szentelt katekézissorozatát. Ma az ácsként dolgozó, az ácsmesterségre Jézust megtanító Józsefről, és a mai korban hasonlóan nehéz munkát végző vagy éppen a munka hiányától szenvedő emberek helyzetéről elmélkedett.

A munka nemcsak a megélhetéshez szükséges javak megszerzésének az eszköze, hanem az a hely is, ahol kifejezhetjük önmagunkat, hasznosnak érezhetjük magunkat, és megtanulhatjuk a konkrétság nagy leckéjét, mely segít abban, hogy a spirituális élet ne váljon élettől elrugaszkodott spiritualizmussá. Sajnos azonban a munka gyakran a társadalmi igazságtalanság túsza, és ahelyett, hogy a humanizáció eszköze lenne, egzisztenciális perifériává válik.

A munka ugyanis személyiségünk kifejezésének egyik módja, mely természeténél fogva kapcsolati jellegű. A munka alkalom arra is, hogy kifejezzük kreativitásunkat; mindenki a maga módján, a saját stílusában dolgozik; ugyanazt a munkát, de különböző stílusban végezzük!

Jó belegondolni, hogy maga Jézus dolgozott, és ezt a mesterséget éppen Szent Józseftől tanulta. Ma fel kell tennünk magunknak a kérdést, mit tehetünk a munka értékének visszaszerzése érdekében; és mi mint Egyház miként járulhatunk hozzá ahhoz, hogy a munkát kiszabadítsuk a puszta haszon logikájából, és hogy megélhető legyen a személy alapvető jogaként és kötelességeként, mely kifejezi és növeli a személy méltóságát.

A teljes katekézis fordítása elérhető ITT.

Kép: Vatican News

Forrás: Magyar Kurír