Családegyház » Aktuális »

GARÁZS-HITTAN A PÁPÁVAL: AZ IDŐSEK A BÖLCSESSÉG, A GYERMEKEK A REMÉNY

2024. június 13.

Ferenc pápa harmadik alkalommal tartott rendhagyó katekézist a szentévre készülve. Június 6-án Róma egyik külvárosába látogatott. Egy társasház garázsa mellett családokkal, idősekkel, fiatalokkal, kisgyerekekkel találkozott, akik az utolsó pillanatban tudták meg, hogy hozzájuk jön a pápa. Védeni kell a családot, „amely oxigén a gyerekneveléshez” – hangsúlyozta beszédében Szentatya.

Ez alkalommal nem egy plébániai teremben, hanem egy társasház garázsa mellett, falak, fák és kúszónövények között jött létre a harmadik „imádság iskolája” találkozó, a 2025-ös szentévre készülve. Középre egy karosszéket helyeztek az előkelő vendégnek; vele szemben pedig székeket a rendhagyó hittanóra résztvevőinek. Családok, kisgyerekek, fiatalok, a közeli Svéd Szent Brigitta-templom plébániai közösségének tagjai, nagyszülők, szenegáli bevándorló asszonyok vettek részt a pápával való váratlan találkozáson, valamint egy ortodox férfi és a XIV. lakókerület, Palmarola vezetője.

Ferenc pápa a család kihívásairól, nehézségeiről, szépségeiről, az Egyház és a társadalom számára benne rejlő lehetőségekről beszélt a mintegy háromnegyed órás „prédikációjában” – ahogy ő maga nevezte tréfásan.

Védjük a családot, amely oxigén a gyerekneveléshez – emelte ki a Szentatya. Persze vannak veszekedések, viták, olykor különválás. Viharok, amelyek azonban ne keserítsenek el. Normális, ha a szülők veszekednek, de legyen lehetőség kibékülni, mielőtt véget ér a nap, mert szörnyű a mindennapos hidegháború” – fogalmazott a pápa. Ezt többször is elismételte, emlékeztetve a három egyszerű, de annál lényegesebb kulcsszóra, amitől működik egy kapcsolat: „bocsánat”, „kérem” és „köszönöm”. Akár olyan egyszerű köszönet, mint: „Köszönöm, hogy ilyen finom vacsorát főztél…” Ahova pedig nem érnek el a szavak, elég egy apró gesztus, hogy kibéküljünk, és másnap újrakezdjük.

A teljes híradás elérhető ITT.

Forrás: Magyar Kurír/Vatikáni Rádió

Kép: Vatican News