Családegyház » Aktuális »

Nem lehet „jog” az emberi élet kioltása – A Pápai Életvédő Akadémia a francia abortusztörvényről

2024. március 7.

A Pápai Életvédő Akadémia nyilatkozatban csatlakozott a francia egyházhoz, és megszavazása napján, március 4-én határozottan elítélte azt a módosítást, amely alkotmányos jogként rögzítette az abortuszt Franciaországban. Az előterjesztett törvényjavaslatot mind a Nemzetgyűlés, mind a Szenátus elfogadta, és hétfő délután a parlament plenáris ülésén nagy többséggel véglegesen jóváhagyták. Az Emmanuel Macron elnök kormánya által előterjesztett törvényjavaslatot 780 igen és 72 nem szavazat mellett hagyták jóvá.

A Pápai Életvédő Akadémia (Pontificia  Accademia per la Vita – PAV) nyilatkozatában megismételte a Francia Püspöki Konferencia (CEF) álláspontját, miszerint az abortuszt – „amely továbbra is az élet elleni támadás” –, nem lehet „kizárólag a nők jogainak szemszögéből” vizsgálni, és csatlakozott a püspökök azon észrevételéhez, hogy a javaslat „nem említi a gyermeküket megtartani kívánóknak nyújtott támogató intézkedéseket”. A Pápai Életvédő Akadémia kitartott amellett, hogy „az egyetemes emberi jogok korszakában nem lehet »jog« az emberi élet kioltása”. „Minden kormánynak és vallási hagyománynak – emelték ki – mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a történelem e szakaszában az élet védelme abszolút prioritássá váljon, konkrét lépéseket téve a béke és társadalmi igazságosság érdekében, és hatékony intézkedéseket hozva az erőforrásokhoz, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáféréséhez.”

„Korunk sajátos élethelyzeteit, bonyolult és drámai összefüggéseit egy olyan jogi kultúra eszközeivel kell megoldani, amely mindenekelőtt a leggyengébbek és legkiszolgáltatottabbak védelmét tartja szem előtt – áll a Pápai Életvédő Akadémia közleményében. – Az élet védelme az emberiség első számú célja kell hogy legyen, és ez csak egy konfliktusoktól és sérelmektől mentes világban fejlődhet, ahol a tudomány, a technológia és az ipar az emberi személy és a testvériség szolgálatában áll.”

A teljes híradás ITT érhető el.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége, Magyar Kurír