Családegyház » ÉLETVÉDELEM » ÉLETVÉDŐ HÍREK »

Szobor az Életért

Martin Hudácek “Meg nem született gyermekek” című szobrának másolata, – mely 2010-ben készült Magyarország számára, – sorra járja hazánk templomait, hogy segítsen a gyászfeldolgozásban, gyógyulásban az abortuszon átesett nőknek és az érintett családoknak.

Hogyan is néz ki a szobor? A márványból és üvegből készült alkotás két alakot formáz: egy édesanyát és egy hét év körüli kislányt. A szomorú anya térdel, arcát a tenyerébe rejti. A kislány az édesanyjához lép, és megbocsátóan fejére teszi a kezét. Nem kérdezi, nem vonja felelősségre, hanem megérti, átérzi az anya fájdalmát. Ez a lényege ennek a szobornak: azok a nők, akik ráeszmélnek az abortusz súlyára, nem beszélhetnek fájdalmukról. Veszteség feldolgozásukat az is nehezíti, hogy a társadalomban nem elfogadott az abortusszal járó fájdalom, vagyis egyfajta illegitim, elvitatott gyászról van szó.

Ugyanilyen illegitim gyászt élnek meg az egyéb pre- és perinatális (születés előtti és születés körüli) veszteséget megélt nők és párok. Azok, akik magzatukat spontán vetélés vagy halvaszületés során veszítették el, és a lombikprogramban résztvevő párok is, akik az életveszteségek mellett számos egyéb veszteségélménnyel szembesülnek. A megfogant, de meg nem született élet elvesztése mindig nagy trauma. Ezekben az élethelyzetekben is sokszor megjelenik a bűntudat, az önvád. A szobor azzal a céllal készült, hogy segítsen felszínre hozni a belső vívódásokat, eltemetett érzéseket és párbeszédre indítson.

A szobor az életért honlapon tájékozódhatunk arról, hogy a vándorszobor épp melyik egyházmegyében látogatható.

Forrás: Szobor az életért

Kép: Magyar Kurír