Családegyház » Aktuális »

VERES ANDRÁS AZ EGYHÁZMEGYEI REFERENSEK TALÁLKOZÓJÁN: VÁLASZOLNI KELL A CSALÁDOT ÉRINTŐ KIHÍVÁSOKRA

2024. január 15.

Győrben tartották évnyitó találkozójukat a magyarországi egyházmegyék családreferensei, házaspárok és papok január 12–13-án. Számvetés és előretekintés, egymás erősítése, lendületvétel a szolgálatra jellemezte az együttlétet; a program első napjába tudtunk betekinteni.

Csaknem minden egyházmegye családreferens csapata – házaspárok és papok –, közel hatvan fő vett részt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága meghívására a családreferensek évnyitó találkozóján Győrben.

Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK Családügyi Bizottságának elnöke köszöntőjében üdvözölte a hagyomány folytatását, hogy az egyházmegyei családreferensek évnyitó találkozóját mindig más egyházmegye fogadja be. Hangsúlyozta a „közös évkezdés” fontosságát: rátekintünk arra, hol tartunk, mi történt velünk és körülöttünk, és előretekintünk, együtt keresve a haladás irányát.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke nyitó előadásában elmondta, lelkipásztori munkájában és már az arra való felkészülésben is legfőbb feladatának tartotta a házasság és a család szolgálatát. Veres András licenciátusi dolgozatát A házasság Istentől rendelt közösség, a doktori disszertációt A család Istentől rendelt közösség címmel a család ügyének szentelte, lelkipásztorként pedig mindig azt keresi, hogyan tudja motiválni a családokat.

Amit a családban kapunk, életünkben meghatározó lesz. A hitünk, személyiségünk, kereszténységünk ott alakul ki” – fogalmazott. Rámutatott a mai élet nehézségeire: a keresztény házasság identitását kikezdi az össztársadalmi szinten jelentkező válság, eleve kevesebben kötnek házasságot, és a világ az elköteleződés nélküli együttélést propagálja, így sokszor a keresztény családokban felnőtt gyerekek számára is elfogadottá vált az együttélés. „Speciális látásmód kell a lelkipásztor részéről, hogy őket meg tudjuk győzni, hogy a házasságot nem lehet kipróbálni ” – mondta Veres András.

A teljes híradás elérhető ITT.

Forrás: Magyagyar Kurír/Trauttwein Éva

Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila