Családegyház » Aktuális »

NYUGAT-EURÓPÁBAN KISEBBSÉGI ÁLLÁSPONT AZ EGYHÁZÉ – MARTON ZSOLT PÜSPÖK A CSALÁDOK HELYZETÉRŐL

2023. május 25.

Bukarestben tartották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) családokért felelős püspökeinek és nemzeti referenseinek találkozóját május 8. és 10. között. Hazánkat Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának elnöke képviselte. Őt kérdeztük az eseményről.

– A találkozó témája a családok helyzete volt Európában. Mennyire egységes a mai Európa abban, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a családok, jelesül a katolikus családok? Kérdezem ezt azért is, mivel Kelet-Európában volt a találkozó.

– A kihívásokban nincs különbség, körülbelül ugyanazokkal szembesül az egész kontinens, de más intenzitással jelennek meg a problémák Nyugat-Európában vagy Közép- és Kelet-Európában. Például a genderideológia nagyon intenzíven jelen van a nyugat-európai régióban, nálunk még nem jelent akkora kihívást, de itt van a kapuban. Vagy másképpen jelenik meg, mint például a népesedés kérdése, a demográfiai tél, amelyről Nicola Speranza, az Európai Katolikus Családszervezetek Szövetségének (FAFCE) általános titkára elmondta, hogy Európának általános problémája az elöregedés, mely jelenséget az egyes országokbeli statisztikákkal is alátámasztotta.

A teljes híradás ITT érhető el.

Forrás: Magyar Kurír

Kép: www.ccee.eu