ÖSSZENŐTTEK AZ ÉLET FONALAI – BESZÉLGETÉS SZÉNÉGETŐ ISTVÁN CSALÁDREFERENS ATYÁVAL

2022. november 21.

Megkaptam azt az ajándékot, hogy húsz éve lehetek a marosvásárhelyi plébánián. Megtapasztalom, hogy mit jelent a hívek testreszabott kísérése nekik is, nekem is. Egyre több olyan tagja van a plébániai közösségünknek, akiket kereszteltem, itt bérmálkoztak, eskethetem őket és akár már az ő gyermekeiket is keresztelhetem. Egymás mellett haladunk, együtt sírtunk, nevettünk, összevesztünk és kibékültünk, összenőttek az élet fonalai” – mondta az élethossziglan tartó kísérésről Szénégető István-Barnabás családreferens, marosvásárhelyi plébános, a Családpasztorációs Bizottság titkára.

– A személyes bemutatkozásában úgy fogalmazott: „Álmom: Jézus Krisztus nagy családjának felépítése. A családegyház és a családias egyház létének támogatása, ahol lehet.” Honnan indult az építkezés és hol tart most a családpasztoráció az egyházmegyében?

– A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a családpasztoráció mindig is létezett valamilyen formában. A mai, modern formáját 2003 januárjában kezdtük kialakítani. Ennek előzménye volt, hogy 2000-ben két év segédlelkészi szolgálat után Jakubinyi György érsek elküldött Rómába, hogy a Lateráni Egyetemmel együttműködő II. János Pál Intézetben tanuljak házasságteológiát és családpasztorációt. Amikor hazatértem nekiláttunk az elméleti tudást átültetni a gyakorlatba, elkezdődött az egyházmegyében a szervezett pasztoráció. Jövőre húszéves lesz az erdélyi családpasztoráció.

A teljes beszélgetés ITT érhető el.

Forrás: https://bizdramagad.hu

Kép: csalad.ro