PAPOK ÉS HÍVEK: MIT VÁRUNK EGYMÁSTÓL? – CSALÁDPASZTORÁCIÓS PAPI TALÁLKOZÓT TARTOTTAK BUDAPESTEN

2022. október 5.

Hogyan segítheti a pasztorációt a szinodális folyamat, és mit tud hozzáadni a lelkigondozás? – Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szinódusi titkára és Tóth András, a Váci Egyházmegye spirituálisa tartottak előadást az őszi családpasztorációs papi találkozón. Október 4-én közel ötven pap vett részt az MKPK Családügyi Bizottsága meghívására tartott találkozón Budapesten.

„Többen vagyunk, mint tavasszal” – üdvözölte örömének hangot adva Marton Zsolt családreferens püspök a találkozó résztvevőit. Röviden beszámolt a családok világtalálkozóján szerzett tapasztalatairól. Fontos eredménynek tartja, hogy hangsúlyt kap a házasságra való felkészítés, mely katekumenális felkészítés kell hogy legyen egy távolabbi, egy közvetlen és egy kísérő szakasszal.

A felkészítő könyv, lelkipásztori útmutatásokkal, hamarosan megjelenik – jelentette be a főpásztor.

Németh Gábor, az MKPK szinódusi titkára Szinodalitás és pasztoráció: igények és lehetőségek címmel a hároméves szinódusi folyamat idén szeptember végén zárult magyarországi szakaszáról adott összefoglalót az egyházmegyék által készített záródokumentumok alapján.

Hogyan segíti a keresztény lelkigondozás a családpasztorációt? címmel Tóth András mentálhigiénés szakember, lelkigondozó, a Váci Egyházmegye spirituálisa, görögkatolikus pap saját gyakorlatán alapuló tapasztalattal mutatott példát. Abból indult ki, hogy a pap akár szeretné, akár nem, nap mint nap belesodródik a lelkigondozói, lelkivezetői beszélgetésekbe. A hívek hozzáfordulnak, útmutatást várnak tőle, valami olyasmit, amiből érzik, a pap mellettük áll.

A teljes híradás ITT érhető el.

Forrás: Magyar Kurír

Kép: Magyar Kurír (Merényi Zita)