Családegyház » Aktuális »

ÚJÍTSUK MEG A CSALÁDI ÉLET KINCSESLÁDÁJÁT! – MARTON ZSOLT MUTATOTT BE SZENTMISÉT A KATTÁRS-ON

2022. szeptember 27.

Szeptember 23-án este a szegedi Fogadalmi templomban folytatódott a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS): a családokat hívták koncelebrált szentmisére Szent Gellért püspök ünnepének vigíliáján. A szentmise főcelebránsa Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának elnöke volt.

A Prédikátor könyvének gondolatait felidézve Marton Zsolt homíliája elején elmondta: „Mindennek megvan a maga ideje, az ünneplésnek is.” Hozzátette: most ezt tesszük a KATTÁRS-on, amelynek mottója: „Megújulni közös értékeinkben”. A család értékek kincsestára, és ebben akarunk megújulni.

A mai evangélium Jézus identitásáról szól – magyarázta. – Mindenféle Messiás-képek élnek a nép fejében: van, aki Keresztelő Jánosnak vagy valamelyik nagy prófétának tartja Jézust, de azt nem gondolják, hogy ő valóban a Messiás, hiszen annak Dániel könyve szerint pompával, dicsőségben kellene eljönnie. Jézusnak fontos, hogy a tanítványai kinek tartják őt.

Péter válasza az Egyház válasza: „Te vagy az Isten fölkentje, az Isten küldöttje, felavatottja, megbízottja; te vagy Isten Fia, maga az Isten.” Ez a mi hitvallásunk is, személyesen és közösségben is.

Jézus azóta is felteszi újból és újból ezt a kérdést az apostolok utódainak, a püspököknek, paptestvéreknek, családoknak, mindenkinek – folytatta a főpásztor. – A történelemben sokféle választ próbáltak megfogalmazni arra, kicsoda Jézus. Victor Hugo azt gondolta, Krisztus küldetését a francia forradalom folytatja. De volt Jézus Krisztus szupersztár, vagy egy marxista filozófus szerint az emberi kommunikáció zsenije, hiszen lebilincselően beszél, és megnyitja a szíveket. Mások hétköznapi zsidó embernek tartják őt, de vannak hitvallók is. A Holdra szállás kapcsán 1969-ben az amerikai űrhajós, James Irwin azt mondta:

Nagy dolog volt a Holdra szállás, de sokkal nagyobb dolog, hogy Jézus Krisztus a földre jött.

A teljes híradás ITT érhető el.

Forrás: Magyar Kurír

Kép: Magyar Kurír (Lambert Attila)