A MEGÚJULÁS VISSZATÉRÉS AZ ELSŐ SZERETETHEZ – SZENTMISÉVEL ÉRT VÉGET A HÁZASSÁG HETE

2024. február 20.

„A megtérés pont azt jelenti: meg kell változnunk a gondolkodásunkban, ennek pedig része az állandó megújulás” – mondta Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök a házasság hetét lezáró központi szentmisén. Az eseményre a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor február 18-án.

Tizenhetedik alkalommal hívták fel a figyelmet a házasság, a család értékeire a szervező keresztény egyházak és civil szervezetek a házasság hete programsorozattal, melynek idei mottója ez volt: „Állandó megújulásban”. A programokon azt járták körül, hogyan tudnak a párok a mai, rendkívül változó környezetben egymásra figyelve, közösen fejlődni, házasságukban megújulni, közös célokat találni, a változó élethelyzetekhez egymással együttműködve alkalmazkodni. A házasság hete központi záró szentmiséje hagyományosan azoknak a lelkiségi mozgalmaknak a közös ünneplése volt, melyek a családot állítják szolgálatuk középpontjába.

„Sokszor kérdezik tőlem, vajon egy pap mit tud mondani a családról, a házasságról. Mi, lelkipásztorok nagyon sok család gondjait ismerjük, így lehet, hogy a tapasztaltak alapján tudunk segíteni azoknak, akik hozzánk fordulnak” – kezdte szentbeszédét Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök.

A házasság ajándék.

Egyszer olyan házaspárokat faggattak a házasság titkáról, akik már legalább huszonöt éve élnek boldog házasságban. Azt válaszolták, hogy a házastársuk a legjobb barátjuk. A barátunkkal a legmélyebb gondjainkat is megosztjuk. Ám a házasság útján – ahogyan azt az idei mottó is jelzi – újra és újra el kell indulni. A legtöbb romantikus film azzal végződik, hogy kimondják a boldogító igent. Érdemes lenne még folytatni a filmet, és megnézni, mi lett öt év múlva. Idős házaspároknál lehet megfigyelni, hogy egyre jobban hasonlítanak egymásra. Azt mondják, azért van ez így, mert életük során együtt sírtak, együtt nevettek, alakultak egymáshoz. Az évek során sok minden változik, így az ember is, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell.

A mai evangéliumban azt mondta Jézus, hogy „térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban”. A megtérés azt jelenti: meg kell változnunk a gondolkodásunkban, ennek pedig része az állandó megújulás. Az udvarlás során megélteket – a gyertyafényes vacsorákat, a közös kirándulásokat, a másik megajándékozását – érdemes megtartani a házasságban is. Az évek során ugyanakkor a párok egyre jobban megismerik egymást, tudják egymásról, mikor mire van szüksége a másiknak.

Jegyesoktatáson el szoktam mondani, hogy a férfiak egy olyan tulajdonsággal nem rendelkeznek, amire minden nő vágyik, ez pedig a gondolatolvasás. Ám egy-egy jókor elhangzott szó még ezen is segíthet – emelte ki a püspök.

A teljes híradás ITT érhető el.

Forrás: Magyar Kurír/Baranyai Béla

Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila