Családegyház » Aktuális »

FÉNYSUGÁR A SÖTÉTSÉGBEN – BOLDOGGÁ AVATTÁK A ZSIDÓMENTŐ HÉTGYERMEKES VÉRTANÚ ULMA CSALÁDOT

2023. szeptember 11.

Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa prezideálásával avatták szeptember 10-én boldoggá a lengyelországi Markowában a hétgyermekes zsidómentő, vértanú Ulma családot. A délkelet-lengyelországi településen bemutatott ünnepi szentmisén együtt ünnepelt hét bíboros, ezer pap, és több mint 32 000 hívő. Példájukról Ferenc pápa is megemlékezett az Angeluskor.

A boldoggá avatott családtagok Jozef és Wiktoria Ulma, valamint gyermekeik Stanisława, Barbara, Władysław, Franciszek, Antoni, Maria és a meg nem született gyermek, akivel édesanyja várandós volt a vértanúság időpontjában. Az Ulma család azért halt vértanúhalált, mert 1944-ben nyolc zsidót rejtegettek otthonukban.

A szentmisén mondott homíliájában Semeraro bíboros hangsúlyozta, hogy Ulmaék családi háza „olyan fogadó lett, ahol a megvetetteket, kitaszítottakat és halálraítélteket befogadták és gondozták”. Jozef és Wiktoria „olyan szentséget éltek meg, amely nemcsak házastársi volt, hanem teljes mértékben része lett az egész családjuknak”.

A teljes híradás ITT érhető el.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége; Kuzmányi István/Magyar Kurír