Új bor – új tömlő

„Senki sem tölti az új bort régi tömlőbe, vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.” (MK. 2,22.)

Ha elhatároztuk, hogy 2022 a megújulás éve lesz számunkra, érdemes végiggondolnunk, milyen lépésekkel jutunk el a célunkig. Természetesen vágyunk a lelki megújulásra: arra, hogy rendszeresebb és meghittebb legyen az imádságunk, hogy tisztábban értsük a Szentírás szavát, hogy hétköznapjainkban felismerjük a Lélek indítását és annak megfelelően cselekedjünk. Mindez azonban pusztán a nagy elhatározástól nem lesz varázsütésre a miénk. Minden nap dolgoznunk kell azon, hogy így legyen, és a munkát az alapoknál kell kezdenünk. Erre buzdít Jézus, amikor azt mondja, hogy a Lélek új borát új tömlőbe töltsük.

Mi is ez az új tömlő? A hely, ahol az új élet megszülethet bennünk, a Szentlélek temploma: a testünk. Talán túl világinak tűnik a gondolat, hogy a lelki megújulásunkat a testi állapotunk, életmódunk rendbetételével kezdjük, mégis igaz. Bíró László püspök atya gyakran elhangzó mondása, hogy a természetfeletti a természetesre épül. Mielőtt tehát elkezdenénk nagy lelki vállalásokat tenni, nézzük meg, hogyan állunk a természetessel!

Az első fontos kérdés, hogy alszunk-e eleget. Tudományos kutatások sora igazolja, hogy a kevés alvás rontja a közérzetet, csökkenti a teljesítményt, gyengíti az immunrendszert és hosszú távon megbetegít. Nem csupán fizikai egészségünket veszélyezteti, de olyan alapvető lelki feladatainkat is akadályozza, mint a rendszeres imádság vagy a másokért felajánlott virrasztás. Melyikünknek nem ismerős az ima közben becsukódó szem, lebillenő fej érzése?

A második lényeges kérdés a mozgás. Gyakran hivatkozunk időhiányra annak magyarázataként, hogy miért nem mozgunk eleget, pedig már napi 15-20 perc séta a friss levegőn elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat és hatékonyabbak legyünk akár munkahelyi, akár otthoni feladatainkban. Ha pedig olyan lelki tevékenységet tudunk kapcsolni hozzá, mint a rózsafüzér vagy más kötött ima elmondása, akkor egyszerre teszünk a testünkért és a lelkünkért. Másokért felajánlva ezt az időt, az egyetemes üdvösséget is előremozdíthatjuk.

Az előző kettővel szorosan összefüggenek táplálkozási szokásaink. A kellő hosszúságú pihenés és a rendszeres sport az egészségesebb ételek fogyasztása felé terel bennünket. Ennek is van kapcsolata a lelki életünkkel, hiszen a hitünk megélésének fontos eszköze a böjt, amivel bekapcsolódhatunk Krisztus értünk vállalt szenvedésébe. Nehéz vállalni az ételekkel kapcsolatos lemondást, ha függő viszonyba kerültünk egyes élelmiszerekkel.

A 21. század sajátos függőséget alakított ki: a médiafüggőséget. Kezdődött a televízió sorozataival, aztán jött az internet, a Facebook, és még sorolhatnánk. Bár néha úgy tűnik, éppen csak ránéztünk a legújabb hírekre (vagy pletykákra), érdemes egy hétig feljegyezni, mennyi időt töltöttünk el műszaki kütyüink társaságában. Vajon képes versenyezni ezzel az imádsággal vagy a házastársi beszélgetéssel töltött idő?

Szeretnénk fókuszba helyezni még egy szempontot: a munkát. Az elkötelezetten, hatékonyan elvégzett munka természetesen tiszteletre méltó és nagyban szolgálja a közjót. A soha véget nem érő feladathegy, a mindig túlórába hajló munkavégzés azonban megrövidíti az Istennel töltött időt, pedig mindannyian ismerjük a parancsot: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! Ha a munkamánia vagy a rosszul értelmezett kötelesség elviszi a fókuszt a szentségi életünkről, akkor letértünk a nekünk kijelölt útról. A szeretteinkkel való kapcsolat is kárát látja a túlzásba vitt munkának, emellett a túlterhelés okozta feszültség könnyen lecsapódik a családtagokon. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az állapotbeli kötelességeink megelőzik a munkahelyi teljesítés kényszerét!

Jézus készen áll, hogy kegyelmével új életet ajándékozzon nekünk, rajtunk a sor! Ne engedjük, hogy az új bor szétvesse a régi tömlőt és mindkettő tönkremenjen! Életmódunk szigorú felülvizsgálatával és megújításával készítsünk új tömlőt az Úr számára, hogy a Szentlélek éltető borával eláraszthasson bennünket!

Kép: unsplash.com

A közzétett szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel engedélyezett.