A család evangéliuma válasz az idők jeleire

“(…) a család ma minden korábbinál jobban az idők jelének mutatkozik meg, és az Egyház mindenekelőtt arra kap meghívást, hogy aktívan hallgassa meg a családokat, ugyanakkor vonja is be őket, mint a lelkipásztorkodás alanyait. Félre kell tenni mindenféle „merőben elméleti és az emberek valós problémáitól elszakadt igehirdetést”, [AL, 201] miként azt az elképzelést is, hogy az evangelizáció egy lelkipásztori elit számára van fenntartva. Minden megkeresztelt ember „az evangelizáció aktív alanya”. [Evangelii gaudium apostoli buzdítás (2013. november 24.), 120.] Ahhoz, hogy Isten szeretetét elvigyük a családoknak, valamint a fiataloknak, akik a holnap családjait fogják alkotni, maguknak a családoknak a segítségére van szükségünk, valamint az élet és a közösség terén megélt konkrét tapasztalataikra. Arra van szükségünk, hogy házasok legyenek a lelkipásztorok mellett, hogy együtt járják az utat más családokkal, segítsék a gyengébbeket, hirdessék azt, hogy Krisztus a nehézségek közepette is jelen van a házasság szentségében, hogy gyengédséget, türelmet és reményt ajándékozzon mindenkinek, minden élethelyzetben.”

Ezekkel a bevezető gondolatokkal fordult Ferenc pápa videóüzenetében a „Hogy állunk az Amoris Laetitiával?” mottójú online konferencia részvevőihez. A Világiak, Család és Élet vatikáni dikasztériuma az Amoris Laetitia Családév keretében, június 9-12. között találkozóra hívta a családpasztorációban elkötelezett világiakat és egyházi személyeket. Az online fórumon közel 350-en vettek részt, a világ valamennyi részéből: 70 püspöki konferencia és 30-nál több nemzetközi egyházi mozgalom és szervezet képviseletében.

A kezdeményezés azzal a szándékkal jött létre, hogy támogatást nyújtson a pápai dokumentum alkalmazásához lelkipásztori és missziós szempontból. Az online találkozó szinodális megközelítésben teremtette meg a párbeszéd lehetőségét a résztvevők között.

A találkozó egyik fénypontja a Szentatya videóüzenete volt, melynek szöveges változata letölthető innen.

A közzétett szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel engedélyezett.