A hosszú élet áldása

Július 25-én ünnepeljük a nagyszülők és idősek első világnapját. Ebből az alkalomból adjuk közre a Pápai Életvédő Akadémia 2021. februárjában megjelent dokumentumának magyar fordítását „Az öregkor a jövőnk. Az idősek helyzete a világjárvány után” címmel.

A Bibliában a hosszú élet áldást jelent. „Szembesít minket a kiszolgáltatottságunkkal, az egymástól való függőségünkkel, a családi és közösségi kötelékeinkkel, és főleg istengyermekségünkkel”. „Az öregkor – hangsúlyozta ki Ferenc pápa – nem betegség, kiváltság! A magány lehet betegség, de a felebaráti szeretettel, a közelséggel és a lelki gondolatok megosztásával gyógyítható”.

Az utóbbi évtizedekben az egyházfők többször is felszólaltak, és sürgették az idősek irányában a felelősségtudatot és a lelkipásztori gondoskodást.

Jelenlétük nagy erőforrás. Elég arra a meghatározó szerepre gondolni, amelyet a hit megőrzésében és fiataloknak való továbbadásában töltöttek be az ateista, autoriter rezsimek alatt sínylődő országokban. És arra, hogy mennyi mindent tesz továbbra is számos nagyszülő azért, hogy átadhassa a hitet az unokáknak. „Számos ország szekularizált társadalmában – emelte ki Ferenc pápa – a jelenlegi szülői generációk többnyire nem rendelkeznek keresztény képzettséggel és élő hittel, amelyet viszont a nagyszülők át tudnak adni unokáiknak. Ők az elengedhetetlen láncszem a kisgyermekek és fiatalok hitre nevelésében. Szokásunkká kell válnia, hogy lelkipásztori horizontjaink részévé tesszük és közösségeink létfontosságú tagjainak tekintjük őket, és nem csak alkalomszerűen. Ők nem csupán olyan személyek, akikről gondoskodnunk és akiket védelmeznünk kell, hogy életük felett őrködjünk, hanem ők az evangelizáló lelkipásztorkodás szereplői, Isten hűséges szeretetének tanúi lehetnek.”

A teljes dokumentum az alábbi PDF fájlban érhető el:

Családegyház

Kép forrása: www.laityfamilylife.va

A közzétett szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel engedélyezett.