Családegyház » ÉLETVÉDELEM » ÉLETVÉDŐ HÍREK »

A MEGFOGANT ÉLET VÉDELMÉBEN – ÉLETVÉDŐ SZAKMAI NAP VÁCON

életvédelem​2021. október 11. – Az MKPK Családügyi Bizottsága és a Váci Egyházmegye közös szervezésében első alkalommal tartottak Életvédő Szakmai Napot hitoktatóknak, családreferenseknek, lelkipásztoroknak és minden olyan világinak, akik elkötelezettek az élet védelme mellett és munkájukban vagy önkéntesként szeretnének tenni is ezért. A nap előadásainak, szakmai beszélgetéseinek a fókuszában ezúttal az abortusz állt, amely hazánkban és a világban komoly gondokat okoz lelki, egészségügyi, de akár gazdasági szempontból is. A váci Piarista Kilátó Központban tartott rendezvényen részt vett Marton Zsolt váci püspök, az MKPK családreferense.

A bevezetőben elhangzott, hogy az élet védelme a fogantatástól a természetes halálig tart, átfogja az élet egészét és egyenlő az élet méltóságának védelmével. A programot az MKPK Családügyi Bizottságának Életvédelmi munkacsoportja készítette elő, amelynek hosszútávú célja, hogy együttműködésre hívja mindazokat, akik a témával elkötelezetten foglalkoznak.

A rendezvényt Marton Zsolt püspök nyitotta meg emlékeztetve a résztvevőket, hogy hálát adhatunk azért, hogy itt lehetünk, mert a fogantatásunkat követően szüleink igent mondtak ránk. De tudjuk, hogy számos megfogant élet esetében ez nem így történik. Az abortusz ténye hatalmas seb és fájdalom, amivel nem könnyű a társadalomnak szembenézni. Áldozatai egyrészt a gyermekek, akik nem születnek meg, de az édesanyjuk is, és mindenki, aki a környezetében él: az édesapa, a testvérek, orvosok, egészségügyi dolgozók is. Lelkipásztoroknak, világiaknak, szakembereknek és önkéntes segítőknek egyaránt feladata, hogy érzékenyítsék a környezetüket a problémára, annak súlyosságára és az is, hogy védjék, segítsék és szeressék az életet. Jakab apostol levelét idézve („Legyetek megvalósítói az Igének, és ne csak hallgatói, különben magatokat csaljátok meg.” Jak 1, 22). javasolta a hallgatóknak, hogy a szakmai napon elhangzó előadások és tapasztalatok valóban mindenkit lehetőségei szerint cselekvésre ösztönözzenek.

Kép forrása: Váci Egyházmegye

A teljes sajtóközlemény az alábbi PDF dokumentumban érhető el.

Családegyház

Marton Zsolt családreferens püspök köszöntője

Az abortusz következményei

Az Egyház életvédő arca

Prevenció

Istenre hagyatkozni a krízishelyzetben lévők segítésekor

Abortusz előtt  – Négyszemközt a kismamával

Abortusz után – PAS. Mi a kiút? Mit mondjon a pap?

Imádság, lelki adoptálás